

FUNDACIÓ CAIXA CARLET DE LA COMUNITAT VALENCIANA
La Fundació Caixa Carlet naix del legat que deixa l’antiga Caixa d’Estalvis de Carlet fundada per l’honorable notari D. Juan Vicente Mora Berenguer, un nom que forma part de la intrahistòria de Carlet i de la història de la nostra comarca en lletres majúscules.
Juan Vicente Mora inicia la marxa de la caixa amb una llibreta en la qual anotava els diners, que primer li entregaven els joves, després els seus amics, els germans dels seus amics i així molta gent que no dubtava a parar don Joan pel carrer perquè els apuntara en eixa llista de depositaris que cada dia era més llarga. Una llibreta en què anotava a grans traços el que en un futur seria el balanç de l’entitat.
De tots i totes és sabut que l’estímul de l’estalvi va ser la inspiració, i que a la ciutat de Carlet hi ha pocs espais on la Caixa no haja intervingut.
La seua labor social ve determinada per la inauguració, en 1926, del col·legi Juan Vicente Mora, al qual va seguir el centre d’estudis, més conegut com “L’Acadèmia”.
En 1945 va començar a subministrar aigua a la població, i ja en els anys 70 la Caixa va avançar i es va inaugurar una guarderia que va permetre a les dones el treball fora de casa.
En 1977 el consell d’administració cedia terrenys al servei de Mutualisme Laboral i al Servei d’Assistència al Pensionista de la Seguretat Social perquè aquest organisme construïra una residència de pensionistes vàlids i una residència assistida.
En 1988 l’edifici on els carletins i carletines van poder comprar el primer guano durant les primeres dècades de segle es convertí en un edifici destinat a una llar de jubilats i un conservatori de música.
Es va crear també el primer magatzem d’adobs situat en el mateix edifici on es conserven les oficines centrals, a més de les dues trilladores, la fàbrica d’oli, la construcció d’habitatges socials, la fundació de la biblioteca en 1958, el projecte de viver d’empreses i de centre de promoció empresarial per a nous emprenedors en els anys 90 i un llarg etc…
L’any 2000 la Caixa arribà a tindre 16 oficines per tota la comarca, dues agències i sis serveis agrícoles.
En 2001, finalment, la Caixa d’Estalvis i Préstecs de Carlet es va integrar, mitjançant fusió, en Bancaixa, després d’un primer intent no reeixit produït el 17 de juliol de 1989.
La Fundació Caixa Carlet es constitueix en escriptura pública el 4 de juliol de 2001 com a resultat d’eixe procés de fusió, i l’acta de constitució se signa el 26 de setembre del mateix any.
Hi ha hagut sis presidents de l’entitat fins al dia de hui:
- 26-9-2001 a 27-12-2001 Ramon Trullenque Peris
- 27-12-2001 a 26-06-2002 Enrique Forés Asensi, en funcions
- 26-06-2002 a 29-06-2004 Vicent Borràs Sena
- 29-6-2004 a 24-07-2012 Rosa Maria Primo Galdón
- 24-07-2012 a 24-07- 2016 Salvador Tapia Alcover
- 24-01-2017 fins ara Bernardo Monzó Lorente
La Fundació Caixa Carlet de la Comunitat Valenciana és una entitat privada sense ànim de lucre que desenvolupa les seues activitats en el territori de la Comunitat Valenciana i preferentment en la ciutat de Carlet.
L’actuació de la Fundació Caixa Carlet se centra a favor de col·lectivitats indeterminades, es a dir, de la societat en general.
La Fundació Caixa Carlet té per objecte la promoció, el desenvolupament, la protecció i el foment d’activitats culturals i socials i els seus estudis i investigacions, la difusió d’estos estudis a través de publicacions i altres mitjans i, en general, qualsevol activitat cultural o social amb fonament en els principis d’utilitat comuna i desenvolupament integral de la persona humana, sota els ideals de llibertat i progrés.
El patronat de la Fundació està format per 17 membres nomenats per l’ajuntament de Carlet de manera proporcional a la seua composició política en cada moment. Estos membres es renoven cada dos anys per meitat. És membre nat del patronat la persona que ocupa el càrrec d’alcalde/alcaldessa de la Ciutat.
La Fundació es finança únicament i exclusivament amb el rendiment del seu patrimoni.
La creació de la Fundació era un dels pactes de fusió que va aprovar l’assemblea de Caixa Carlet en aquell 2001, amb l’objectiu que tant l’obra social com el patrimoni de la nostra Caixa d’Estalvis continuara a la nostra ciutat i foren els carletins i les carletines qui en pogueren gaudir.
I de fet ho ha aconseguit. Durant estos vint anys de trajectòria, la Fundació Caixa Carlet no ha deixat de col·laborar amb totes aquelles associacions i entitats que formen el teixit social de Carlet.
Dins les quatre àrees en què es divideix la seua actuació, Cultural, Educativa, Social i Esportiva, podem enumerar alguns projectes més significatius:
L’escola de la Fundació Caixa Carlet, que funciona des dels seus inicis, primer només amb la disciplina de Dansa, però afegint amb el pas del temps Tabal, Dolçaina i Rondalla. Compta ja amb uns 70 alumnes, xiquets i majors, que aprenen i transmeten els balls i la música tradicional.
L’ESPAI JOVE Fundació Caixa Carlet, que es va inaugurar al desembre de 2008, sota la presidència de Rosa Maria Primo Galdón. Un espai d’oci educatiu, saludable i controlat, on de divendres a diumenge poden acudir els nostres joves per a gaudir de les seues prestacions: espai wifi, sala de lectura, jocs wi, play station, jocs de taula, futbolí, billar, ping-pong, sopars, festes, tallers. …
Un projecte novedós és la publicació de la revista CARLETINS amb continguts relacionats amb la nostra ciutat (història, educació, cuina, personatges …) Esta revista naix amb la intenció de recuperar la riquesa heretada, la cultura transmesa i els personatges que, a través del temps, conformaren l’estructura del nostre poble. Té la doble missió d’homenatjar els nostres avantpassats i transmetre els seu llegat als nostres joves.
Exposicions, com la de Monique Bastians, que ens va deixar un obra pública, els fanals rosa de l’entrada al poble, conferències de Bernabé Tierno, Lorenzo Silva, Vicente Garrido, Javier Sierra…, col·laboracions amb APADICC, Mans Unides, associacions de joves, societats musicals, falles, escola de futbol, mestresses de casa, entitats esportives, presentacions de llibres i campanyes d’animació lectora, concerts a l’aire lliure, excursions de senderisme, on descobrim els racons de la nostra comunitat i aprenem a estimar-la, espectacles de diferents disciplines: ballet de Moscou, patinatge sobre gel al Giner,Vetlades als Pinets, musicals, activitats per a xiquets i xiquetes….
En quasi 20 anys de Fundació no pararíem d’enumerar i comptar, però sí que cal destacar el gran esforç que ha fet la Fundació Caixa Carlet per poder dur a terme la nova biblioteca municipal que porta el seu nom: Biblioteca Municipal Fundació Caixa Carlet.
L’edifici de l’avinguda de la Caixa d’Estalvis núm. 1 es va rehabilitar per a ubicar en el seu interior la biblioteca municipal. Era una demanda popular, i ara es veu complida gràcies a la Fundació Caixa Carlet. En total 790m2, amb capacitat per a 270 usuaris, sis vegades més que l’espai d’abans. La biblioteca es divideix en diverses àrees: de lectura, infantil, d’estudi, de recepció, d’informàtica i sala multiusos.
La biblioteca va ser inaugurada en juny de 2015, sota la presidència de Salvador Tapia Alcover.
En este ventall de col·laboracions, programacions i intervencions, la Fundació arriba a les diferents sensibilitats dels carletins i carletines.
La Fundació Caixa Carlet és un referent del mecenatge cultural. Carlet ha de donar gràcies per comptar amb esta institució.